Entrevista a Jordi Guerrero: "Això és una selva. Tothom té súper bon equip"

El Girona ha començat la temporada deixant sensacions contradictòries. Per una banda, s'ha mostrat com un equip molt efectiu al davant, que practica un joc vistós, i que ofereix un molt bon espectacle sobre el verd. Per contra, a diferència de temporades anteriors, ha encaixat molts gols, i això, ha penalitzat en excés aquestes primeres jornades. Si més no, com bé ha dit Jordi Guerrero, encara és molt d'hora, i al final, els que estaran a dalt seran els més regulars. El preparador gironí, a part de valorar l'inici de l'equip al campionat de lliga, i les virtuts i els problemes exhibits per aquest, també ha parlat sobre la confecció de la plantilla, les rotacions, els objectius del curs a curt i a llarg termini, i la duresa de la Lliga 123, un dels motius pels quals el segon tècnic blanc-i-vermell ha volgut remarcar la importància de pensar partit a partit. Una entrevista on Jordi Guerrero ha deixat reflexions molt interessants, que pots, o bé llegir a continuació, o bé escoltar fent click aquí.

- Jordi, jo et volia començar preguntant sobre el mercat. Ara que ja fa dies que tots els jugadors s'entrenen, quina valoració en fas?

Estem molt contents de la plantilla perquè la veritat és que estan totes les posicions doblades, i hi ha per triar, i hi ha futbolistes de tota mena, i donen moltes opcions. N'hi ha que són versàtils, i la veritat és que estem contents. El míster està content, el Quique està content, i jo també.

- Potser us va faltar el cinquè davanter, que no va arribar, no?

Bé, era una opció, una opció que hi havia sobre la taula, i que al final no es va concretar, però bé, de moment no hi és, i també hem de recordar que al desembre hi ha mercat, i que es pot incorporar a algú si fa falta, però de moment la plantilla està molt compensada, i la veritat és que estem contents amb els que hi ha, i ells em sembla que també estan contents.

- Una posició bastant destacada aquest estiu també, ha estat la porteria. Va marxar Becerra, i van arribar Bono i René. Que és el que al final us va fer decantar-vos pel porter internacional marroquí?

Bé, al final és el mateix que el fet que jugui en Kiko o el Jonás, o que jugui en Pere o jugui en Rubén. O sigui que al final has de triar, i la responsabilitat cau sobre el míster. Veient la pretemporada, veient tot plegat, es tria un, o es tria l'altre. La veritat és que tots dos tenen molt bones aptituds, i la porteria està molt ben coberta tan si hi és un com si hi és l'altre.

- Tants gols en aquests primers partits van fer que s'escoltessin diumenge alguns xiulets cap a Bono, segurament precipitats. Són coses que potser s'haurien d'evitar? Perquè suposo que en més o menys mesura, acaben perjudicant.

Home, la veritat és que jo penso que, tot i que el públic diuen que és sobirà i tal, doncs durant el partit l'important és que animi al seu equip. En tot cas, al final del partit tu pots decidir si xiular o no xiular, però durant el partit no agrada que xiulin a ningú dels nostres. Però és una part del joc, i no tenim cap problema en aquest sentit. Bono no va fer mal partit, però van xutar i ell no va poder parar res. Això ens ha passat mil vegades amb l'Isaac (Becerra), i amb tots els porters. Confiem molt amb els porters, confiem molt en Bono. És un noi que és internacional, està contrastat perquè ha estat amb el Saragossa i ho ha jugat tot, o sigui que no patim gens ni mica per la porteria.

- Concretament s'han encaixat nou gols en aquestes quatre primeres jornades. A diferència d'altres anys, és l'equip més golejat de la lliga, i contrasta amb el que havíem vist fins ara. Com s'explica aquest canvi?

Bé, això és una mica la grandesa del futbol. Tu treballes els mateixos mecanismes, tens més o menys gent similar, però hi ha èpoques que et fan gols més fàcilment. L'any passat ens feien molts gols d'estratègia, i mira, aquest any això no ens passa, però ens passa amb els contracops. Bé, doncs potser també es dóna perquè l'equip també ha fet un pas endavant, i té molta possessió de la pilota, i potser estem un pèl més oberts, però és clar, és el que hi ha. Si fem molts gols també hem d'atacar, i com que ataquem molt, a vegades també et deixes espais oberts. Però bé, són circumstàncies del joc. Nosaltres treballem per minimitzar-ho, i intentar a poc a poc reduir aquesta sagnia de gols, que jo crec que això és el que ens farà també anar amunt.

- Alguns d'aquests gols han arribat en fases crucials dels partits, al principi o al final d'algun dels dos temps, per algunes errades de concentració puntuals. Això també va passar en alguns partits del play-off la temporada passada, i són errades que estan penalitzant molt.

Sí, sí. El que passa és que tenim tendència a magnificar que et fan un gol al minut u, però el futbol comença al minut zero i acaba al noranta-cinc, i en tots els minuts es pot fer un gol. No es pot triar mai quan es pot fer un gol. Sí que és veritat que sembla més difícil que et facin un gol al principi o al final dels partits, però si analitzes molt bé els partits, sobretot durant tota una temporada, al final dels partits es fan moltíssims gols, i el que és menys normal potser, és que te'ls facin al principi. Nosaltres ho patim en el sentit que ho has de patir perquè són els gols que et fan, però som conscients que sortim posats. El que passa és que quan la pilota comença a rodar poden passar mil coses, i es dóna la circumstància que ens han marcat en els primers minuts, però si aquests gols ens els haguessin fet al minut deu, o al minut quinze, serien gols igual, vull dir que això no varia el tema.

- On també ha mostrat problemes l'equip és fora de casa. El pròxim rival és el Mallorca, que encara no ha guanyat i només ha anotat un gol en quatre jornades. No ha començat bé, i per aquest fet, estarà obligat a reaccionar. No sé si això encara els fa més perillosos, o no?

Sí. La veritat és que anem al camp del Mallorca, que té res, dos empats. Però també hem de recordar que només li han fet dos gols, per tant, és molt complicat. A més, el Mallorca és l'equip de la categoria que ha fet més passades, vol dir que té molta possessió de la pilota, i té jugadors contrastats. El Mallorca serà un equip que aquest any estarà a dalt. Aquest any el problema és que tot i que nosaltres hem fet molt bon equip, mires la resta d'equips que hi ha, i això és una selva. Tothom té súper bon equip, molt bons jugadors, i aquí el que marcarà el tema serà el rendiment que tu tinguis durant tot l'any, no en moments puntuals com ara al principi. Pel que fa al Mallorca en si, és un equip molt perillós, que té excel·lents jugadors. Té jugadors que han jugat a Primera, i això, és garantia de moltes coses.

- Aquesta setmana hi ha jornada intersetmanal. Anem als camps del ja citat Mallorca, del Getafe, i ens visita el Mirandés. És un moment crucial per l'esdevenir de la temporada?

Home, la veritat és que és una setmana que el que farà serà marcar distàncies entre la gent. Si hi ha algú que sigui capaç de fer nou punts en aquests tres partits, doncs serà notable, i per contra, si no fas punts, doncs també serà complicat seguir en aquest ritme. Però bé, la temporada és molt llarga i no hi ha ningú que guanyi una lliga a les cinc o sis primeres jornades.

- Coincidint que l'equip no passa per un molt bon moment, i que hi ha la jornada intersetmanal, no sé si potser algun dels teòrics suplents, que amb l'eliminació de la Copa van veure com se'ls reduïen les opcions de jugar, tindran minuts per reivindicar-se?

Bé, no ho sé. No hi ha teòrics suplents, ni res. Hi ha gent que ha començat jugant, i depèn del rendiment de cadascú, i depèn de l'estat de forma, jugaran els uns o els altres. El que passa és que tenim la tendència sempre a posar titulars i suplents. Veurem com va el diumenge, i veurem durant la setmana com està la gent, perquè a més a més hi ha cops i hi ha lesions que fan que hagis d'anar variant la gent. Per altra banda, no crec que l'equip estigui en mal moment, eh? Estem allà amb un grup que estem al mig, i a part del Llevant, que va amb deu punts, la resta estem allà amb un mocador, i vaja, nosaltres no considerem que estiguem en mal moment.

- Jo em referia més que potser el fet d'haver encaixat tants gols us feia tenir la idea de variar la defensa, o no, o confieu amb els que han començat?

Confiem amb tots, amb els que hi ha i amb els que estan al darrere. El treball diari i el treball que s'està fent és per intentar millorar això. De fet, quan tu prepares els entrenaments, mires també com t'han fet mal, i les tasques van encaminades una mica a això, a corregir aquests errors. Home, si les coses persisteixen, doncs potser haurem de fer algun plantejament diferent. Però això ja se sap. Quan les coses van bé no es toquen, i quan no van bé, s'han d'anar variant. Però bé, és molt al principi. Per altra banda, també portem molts gols. Som l'equip que hem fet més gols. Per tant, sort hi ha que una cosa compensa l'altre.

- El 3-5-2 és un segell d'identitat innegociable, o depèn de la situació, del partit, o del rival, es pot modificar?

Sí, de fet, nosaltres l'hem modificat. Algunes vegades hem posat línia de quatre. Aquest any no encara, però l'any passat ho havíem fet segons com veies el partit, o a vegades, en lloc de tres al darrere, en tenim cinc, perquè els dos carrilers es posen com a defenses formant defensa de cinc. Va molt en funció del partit, en funció del rival, i evidentment, va en funció dels resultats. Però això passa a tots els equips. Hi ha equips que comencen jugant amb un 4-4-2, no els va bé, i canvien a un 4-2-3-1. Al final, el sistema només és el dibuix que tens dins del camp. Després el tema és que els jugadors el facin bo o no el facin bo. Nosaltres creiem que (el 3-5-2) és un sistema molt vàlid, que ha funcionat molt bé, i de fet, ens funciona bé, per tant, de moment, no crec que hi hagi intenció de canviar-lo.

- Comentàvem això que l'equip ha encaixat molts gols, però també és cert que n'ha anotat molts. Com intentareu buscar l'equilibri entre l'atac i al defensa?

Sí, bé, aquest és el quid de la qüestió. Jo, mira, si cada partit ens fan dos gols, i jo en faig tres, ja ho firmo ara mateix, perquè al final de lliga estarem a dalt, m'entens? És una mica el problema que tenim ara entre mans, doncs que som ofensius, i ens anem a dalt, i després a les contres ens penalitzen. Si tu mires les estadístiques d'aquest partit passat (contra l'Almeria), nosaltres vam rematar sis vegades més cops que ells, i ens van fer els mateixos gols que nosaltres. Per tant, o millorar l'efectivitat, o reduir les ocasions de gol del rival. És un treball del dia a dia, i va en funció de molts factors: Dels jugadors que hi ha, de l'equip rival, i una mica la sort, que també influeix.

- Ja per acabar, et volia preguntar per quin és l'objectiu que ara us marqueu des de l'inici. Des de fora es considerava que s'havia de lluitar per l'ascens, i no sé si vosaltres hi coincidiu, o trobeu una mica desgavellat posar un nivell d'exigència tan alt des de l'inici?

Ja. Bé, hi ha opinions per tot. Jo crec que nosaltres tenim molt bon equip, però la veritat és que si tu mires equips com el Rayo, com el Llevant, com el Getafe, com el Mallorca, com l'Oviedo, tots aquests són súper equips també, i me'n deixo. Per tant, jo crec que les plantilles estan molt equilibrades, i les plantilles de Segona Divisió, entre elles, es porten molt poc. Potser sí que hi haurà alguna plantilla, com ara sembla que el Llevant, que està disparat, que pot ser que et faci un tall gran ja des del principi, però no passa com a primera que hi ha tres o quatre equips molt grans, i la resta, estan al darrere. Aquí estem molt equilibrats, i ens podem tots del canto d'un duro, per tant, estar a dalt o estar a baix serà en funció del rendiment que nosaltres siguem capaços de donar-li a l'equip. L'objectiu? L'objectiu ideal seria pujar, i això ho voldríem tots, evidentment. Tant els jugadors, com la directiva, però és clar, hem de tocar de peus a terra, i les coses s'han de fer a poc a poc. Una cosa és que tu tinguis un objectiu llunyà, que pot ser pujar, però si a la primera jornada ja estem pensant que pujarem, tampoc anem bé. N'hem fet quatre (jornades), n'hi ha quaranta-dues, s'ha d'anar a poc a poc, i s'ha d'anar construint, i veure si arriben les deu últimes jornades i tens opcions de posar-te en play-off, o d'estar amb l'ascens directe, o pel contrari, les coses no han anat bé, i estàs patint per no baixar. L'any passat mateix, el Mallorca i l'Almeria van estar patint per no baixar fins a l'última jornada, i tenien equips molt millors que el nostre. Toquem de peus a terra, i com diu la famosa frase del Cholo (Simeone), anem "partit a partit". Doncs és això. Els partits ens diran allà a on anirem, i els objectius que ens podem anar marcant de mica en mica.

Comentaris